Thursday, April 22, 2010

Pengalaman Umrah

Kali ni I ingin berkongsi pengalaman semasa I & family mengerjakan Umrah baru2 ini... Alhamdulillah, dengan izin Allah akhirnya I dapat menjejakkan kaki ke Tanah suci Mekah. Lagi-lagi bersama keluarga tercinta... with my hubby & my kids. Actually, my hubby telah mengerjakan umrah selama 8 kali. Dan ini umrah yang ke9 baginya... kerana setiap kali my hubby ada meeting & site visit di Jeddah & Mekah, dia berkesempatan mengerjakan umrah terlebih dahulu. So, I tak la risau sgt... sbb my hubby sudah biasa dengan Umrah & Mekah.

Kami tiba di Jeddah around 9 malam. Ketibaan kami disambut oleh staf Rayhar Travel agency di Jeddah. Memandangkan I & my family ke Mekah sendiri, tidak mengikuti group package, jadi kami tidak melawat ke Madinah. Dari Jeddah kami terus ke Mekah. From Jeddah Airport, kami menaiki taxi yang disediakan oleh Rayhar Travel untuk sampai ke tanah suci Mekah. Perjalanan dari Jeddah ke Mekah mengambil masa selama sejam...
Kami tiba di Tanah Suci Mekah around 11 malam. Di Mekah, kami menginap di Hilton Hotel Mecca.
Sampai sahaja di bilik, kami berehat sekejap dan membersihkan diri dan bersiap2 untuk terus mengerjakan umrah. I & hubby telah berihram dan berniat di dalam plane lagi.
Dalam pukul 12 tengahmalam, I, hubby & anak-anak melangkah masuk ke dalam MasjidilHaram untuk mengerjakan ibadah Umrah... Walaupun waktu sudah tengahmalam dan badan agak letih kerana perjalanan yang jauh dari Malaysia ke Mekah, tapi I betul-betul excited untuk mengerjakan umrah. Anak-anak pun sama... Humaira & Humaidi juga terlalu seronok... seakan2 mereka juga tahu apa itu umrah... kaabah... & Mekah... :)

Sebaik melangkah masuk ke dalam Masjidil Haram, terasa ketenangan yang amat sangat... Indah... terlalu indah... itu la yang dapat mengambarkan betapa cantiknya Masjidil Haram... I mendekati Kaabah untuk pertama kalinya in my life. Airmata menitis sebaik mendekati kaabah... sebak... Seakan tidak tergambar perasaan I ketika itu... I still can't believe, I betul-betul berada di depan kaabah... semuanya kerana izin Tuhan... Alhamdulillah...


Kami memulakan Umrah dengan mengerjakan ibadah tawaf. Kehadiran jemaah yang tidak ramai, memudahkan kami berjalan mengelilingi kaabah melakukan tawaf. Sepanjang tawaf, my hubby mendukung Humaidi... I pulak memegang Humaira. Selesai 7 pusingan tawaf, kami mengerjakan solat sunat sebelum mengerjakan saie...

Untuk memudahkan saie, kami menyewa wheelchair untuk Humaira & Humaidi. My hubby cakap, dia takkan larat dukung Humaidi sepanjang saie. dan Humaira juga takkan larat jalan dari Bukit Safa dan Marwah sebanyak 7 kali. Ye la kan, my hubby ada experience sebelum ni. That's why kami kena sewa wheelchair, bagi anak-anak duduk. My hubby menolak anak-anak dengan wheelchair, sambil mengerjakan saie. Selesai saie, kami bertahalul (bergunting).
Maka selesai la Umrah kami... Alhamdulillah, apa yang I pelajari sebelum umrah, dapat I laksanakan. Kalau tak hafal semua doa untuk tawaf dan saie, bawa saja buku panduan umrah yang ada doa-doa. Hari2 berikutnya I & hubby hanya melakukan tawaf sunat... solat di Masjidil Haram... solat hajat... membaca alquran di Masjidil Haram... berdoa... menyampaikan doa dari family & kawan2...

Sesungguhnya pengalaman Umrah pertama kali ini amat berharga... Bila berdiri sendiri di depan Kaabah dan dapat menyentuh Kaabah, terdetik di dalam hati, "InsyaAllah aku akan datang lagi..."



Me, hubby & kids dalam Masjidil Haram... ni hari kedua kami di Mekah... baru selesai mengerjakan tawaf sunat... gambar2 semasa Umrah dan berihram pada hari pertama kami di Mekah, tak sempat ambil... sebab memang waktu tu kami fokus nak buat Umrah saja... tak terfikir pulak nak tangkap gambar... :)

Saat ini la yang paling Humaira & Humaidi suka... masuk Masjidil Haram, dapat minum air zamzam... Humaira & Humaidi akan minum bergelas2 air zamzam tu... Ada yang sejuk & ada yang biasa... Humaira & Humaidi suka yang sejuk... hehe

Dalam Masjidil Haram... Lihat la betapa indahnya... Tenang sangat-sangat....


Papa & adik tengah bertafakur di dalam Masjidil haram... ke tengah berehat... huhu... ni lepas solat maghrib sementara menunggu solat isya'...
Anak-anak soleh & solehah... bertuahkan anak sekecil ini dapat menjejakkan kaki ke tanah suci Mekah... Alhamdulillah... Mummy & papa pun dapat pegi masa dah tua2 begini...


6 comments:

  1. Salam pn. Dayang,

    Alhamdulillah, gembira baca pengalaman pn. Nama sy Shila, stumbled upon your entry masa search pasal umrah persendirian.
    Sy juga bercadang ingin menunaikan umrah, bawak anak2 dan sprt pn tak nak ambil package group sbb tak berhajat nk berhijrah, kesian kat anak2. Sy ada beberapa soalan nk tanya, harap pn boleh tolong luangkan masa.

    T.kasih, Jazakallahukhayran,
    shilarazlan@yahoo.com

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum, boleh ke akak tahu anak yg kecil tu berapa umurnya? You ke Mekah bulan April ni ke? Macamana anak2 adapt dgn cuaca disana? Cd u call me at 016-8264233. kak warda

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Dayang,mcm Juwahir jugak,sy nak tanya brp umur your boy?and dia dah berkhatan ke masa pergi tu?dan Dayang niatkan umrah n pakaikan dia ihram tak?sbb sy InsyaALLAH akan pergi bersama baby boy 15 bln Mei ini.Terima Kasih byk byk...

    ReplyDelete
  4. Assalam Pn Dayang... As others before, i pun ada persoalan nak tanya pasal umrah persendirian and bawa anak2 kecil. U buat ground booking dgn Rayha agency ke coz u mentioned staff Rayha yang sediakan taxi upon reaching the airport. Kalau x keberatan, could u email me sue.aizie@gmail.com.

    ReplyDelete
  5. as salam semua. maaf sbb tidak dpt reply comments yg dah lama. actually I dah lama x menulis blog. sehinggakan one day my daughter google and terjumpa blog I ni.

    ReplyDelete
  6. Salam dan Mohon izin menulis. Untuk makluman saja, NAS Air sedang membuat promosi pernerbangan terus KUL-JED dan sebaliknya yang akan bermula mulai 1 apr 2014. harga promosi ini masing-masing SAR1000 dan SAR999. Pembelian tiket akan berakhir pada 17 mar 2014 dan tempoh terbang mulai 1 apr 2014 hingga 31 mei 2014. Kekerapan penerbangan pada kadar ini adalah 3 kali seminggu. Harga ini adalah sesuai bagi mereka yang bercadang menunaikan umrah tanpa melalui travel agen umrah atau lebih di kenali sebagai umrah persendirian atau umrah back pack. Akhir-akhir ini ramai jemaah dari Malaysia menunaikan
    16 Mac 14, 02:26
    abdullah: Salam dan Mohon izin menulis. Untuk makluman saja, NAS Air sedang membuat promosi pernerbangan terus KUL-JED dan sebaliknya yang akan bermula mulai 1 apr 2014. harga promosi ini masing-masing SAR1000 dan SAR999. Pembelian tiket akan berakhir pada 17 mar 2014 dan tempoh terbang mulai 1 apr 2014 hingga 31 mei 2014. Kekerapan penerbangan pada kadar ini adalah 3 kali seminggu. Harga ini adalah sesuai bagi mereka yang bercadang menunaikan umrah tanpa melalui travel agen umrah atau lebih di kenali sebagai umrah persendirian atau umrah back pack. Akhir-akhir ini ramai jemaah dari Malaysia menunaikan cara persendirian.

    ReplyDelete