Thursday, April 22, 2010

Pengalaman Umrah

Kali ni I ingin berkongsi pengalaman semasa I & family mengerjakan Umrah baru2 ini... Alhamdulillah, dengan izin Allah akhirnya I dapat menjejakkan kaki ke Tanah suci Mekah. Lagi-lagi bersama keluarga tercinta... with my hubby & my kids. Actually, my hubby telah mengerjakan umrah selama 8 kali. Dan ini umrah yang ke9 baginya... kerana setiap kali my hubby ada meeting & site visit di Jeddah & Mekah, dia berkesempatan mengerjakan umrah terlebih dahulu. So, I tak la risau sgt... sbb my hubby sudah biasa dengan Umrah & Mekah.

Kami tiba di Jeddah around 9 malam. Ketibaan kami disambut oleh staf Rayhar Travel agency di Jeddah. Memandangkan I & my family ke Mekah sendiri, tidak mengikuti group package, jadi kami tidak melawat ke Madinah. Dari Jeddah kami terus ke Mekah. From Jeddah Airport, kami menaiki taxi yang disediakan oleh Rayhar Travel untuk sampai ke tanah suci Mekah. Perjalanan dari Jeddah ke Mekah mengambil masa selama sejam...
Kami tiba di Tanah Suci Mekah around 11 malam. Di Mekah, kami menginap di Hilton Hotel Mecca.
Sampai sahaja di bilik, kami berehat sekejap dan membersihkan diri dan bersiap2 untuk terus mengerjakan umrah. I & hubby telah berihram dan berniat di dalam plane lagi.
Dalam pukul 12 tengahmalam, I, hubby & anak-anak melangkah masuk ke dalam MasjidilHaram untuk mengerjakan ibadah Umrah... Walaupun waktu sudah tengahmalam dan badan agak letih kerana perjalanan yang jauh dari Malaysia ke Mekah, tapi I betul-betul excited untuk mengerjakan umrah. Anak-anak pun sama... Humaira & Humaidi juga terlalu seronok... seakan2 mereka juga tahu apa itu umrah... kaabah... & Mekah... :)

Sebaik melangkah masuk ke dalam Masjidil Haram, terasa ketenangan yang amat sangat... Indah... terlalu indah... itu la yang dapat mengambarkan betapa cantiknya Masjidil Haram... I mendekati Kaabah untuk pertama kalinya in my life. Airmata menitis sebaik mendekati kaabah... sebak... Seakan tidak tergambar perasaan I ketika itu... I still can't believe, I betul-betul berada di depan kaabah... semuanya kerana izin Tuhan... Alhamdulillah...


Kami memulakan Umrah dengan mengerjakan ibadah tawaf. Kehadiran jemaah yang tidak ramai, memudahkan kami berjalan mengelilingi kaabah melakukan tawaf. Sepanjang tawaf, my hubby mendukung Humaidi... I pulak memegang Humaira. Selesai 7 pusingan tawaf, kami mengerjakan solat sunat sebelum mengerjakan saie...

Untuk memudahkan saie, kami menyewa wheelchair untuk Humaira & Humaidi. My hubby cakap, dia takkan larat dukung Humaidi sepanjang saie. dan Humaira juga takkan larat jalan dari Bukit Safa dan Marwah sebanyak 7 kali. Ye la kan, my hubby ada experience sebelum ni. That's why kami kena sewa wheelchair, bagi anak-anak duduk. My hubby menolak anak-anak dengan wheelchair, sambil mengerjakan saie. Selesai saie, kami bertahalul (bergunting).
Maka selesai la Umrah kami... Alhamdulillah, apa yang I pelajari sebelum umrah, dapat I laksanakan. Kalau tak hafal semua doa untuk tawaf dan saie, bawa saja buku panduan umrah yang ada doa-doa. Hari2 berikutnya I & hubby hanya melakukan tawaf sunat... solat di Masjidil Haram... solat hajat... membaca alquran di Masjidil Haram... berdoa... menyampaikan doa dari family & kawan2...

Sesungguhnya pengalaman Umrah pertama kali ini amat berharga... Bila berdiri sendiri di depan Kaabah dan dapat menyentuh Kaabah, terdetik di dalam hati, "InsyaAllah aku akan datang lagi..."



Me, hubby & kids dalam Masjidil Haram... ni hari kedua kami di Mekah... baru selesai mengerjakan tawaf sunat... gambar2 semasa Umrah dan berihram pada hari pertama kami di Mekah, tak sempat ambil... sebab memang waktu tu kami fokus nak buat Umrah saja... tak terfikir pulak nak tangkap gambar... :)

Saat ini la yang paling Humaira & Humaidi suka... masuk Masjidil Haram, dapat minum air zamzam... Humaira & Humaidi akan minum bergelas2 air zamzam tu... Ada yang sejuk & ada yang biasa... Humaira & Humaidi suka yang sejuk... hehe

Dalam Masjidil Haram... Lihat la betapa indahnya... Tenang sangat-sangat....


Papa & adik tengah bertafakur di dalam Masjidil haram... ke tengah berehat... huhu... ni lepas solat maghrib sementara menunggu solat isya'...
Anak-anak soleh & solehah... bertuahkan anak sekecil ini dapat menjejakkan kaki ke tanah suci Mekah... Alhamdulillah... Mummy & papa pun dapat pegi masa dah tua2 begini...


8 comments:

  1. Salam pn. Dayang,

    Alhamdulillah, gembira baca pengalaman pn. Nama sy Shila, stumbled upon your entry masa search pasal umrah persendirian.
    Sy juga bercadang ingin menunaikan umrah, bawak anak2 dan sprt pn tak nak ambil package group sbb tak berhajat nk berhijrah, kesian kat anak2. Sy ada beberapa soalan nk tanya, harap pn boleh tolong luangkan masa.

    T.kasih, Jazakallahukhayran,
    shilarazlan@yahoo.com

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum, boleh ke akak tahu anak yg kecil tu berapa umurnya? You ke Mekah bulan April ni ke? Macamana anak2 adapt dgn cuaca disana? Cd u call me at 016-8264233. kak warda

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Dayang,mcm Juwahir jugak,sy nak tanya brp umur your boy?and dia dah berkhatan ke masa pergi tu?dan Dayang niatkan umrah n pakaikan dia ihram tak?sbb sy InsyaALLAH akan pergi bersama baby boy 15 bln Mei ini.Terima Kasih byk byk...

    ReplyDelete
  4. Assalam Pn Dayang... As others before, i pun ada persoalan nak tanya pasal umrah persendirian and bawa anak2 kecil. U buat ground booking dgn Rayha agency ke coz u mentioned staff Rayha yang sediakan taxi upon reaching the airport. Kalau x keberatan, could u email me sue.aizie@gmail.com.

    ReplyDelete
  5. as salam semua. maaf sbb tidak dpt reply comments yg dah lama. actually I dah lama x menulis blog. sehinggakan one day my daughter google and terjumpa blog I ni.

    ReplyDelete
  6. Salam dan Mohon izin menulis. Untuk makluman saja, NAS Air sedang membuat promosi pernerbangan terus KUL-JED dan sebaliknya yang akan bermula mulai 1 apr 2014. harga promosi ini masing-masing SAR1000 dan SAR999. Pembelian tiket akan berakhir pada 17 mar 2014 dan tempoh terbang mulai 1 apr 2014 hingga 31 mei 2014. Kekerapan penerbangan pada kadar ini adalah 3 kali seminggu. Harga ini adalah sesuai bagi mereka yang bercadang menunaikan umrah tanpa melalui travel agen umrah atau lebih di kenali sebagai umrah persendirian atau umrah back pack. Akhir-akhir ini ramai jemaah dari Malaysia menunaikan
    16 Mac 14, 02:26
    abdullah: Salam dan Mohon izin menulis. Untuk makluman saja, NAS Air sedang membuat promosi pernerbangan terus KUL-JED dan sebaliknya yang akan bermula mulai 1 apr 2014. harga promosi ini masing-masing SAR1000 dan SAR999. Pembelian tiket akan berakhir pada 17 mar 2014 dan tempoh terbang mulai 1 apr 2014 hingga 31 mei 2014. Kekerapan penerbangan pada kadar ini adalah 3 kali seminggu. Harga ini adalah sesuai bagi mereka yang bercadang menunaikan umrah tanpa melalui travel agen umrah atau lebih di kenali sebagai umrah persendirian atau umrah back pack. Akhir-akhir ini ramai jemaah dari Malaysia menunaikan cara persendirian.

    ReplyDelete
  7. Tahniah untuk anda yang telah menunaikan umrah cara persendirian atau umrah tidak melalui agen. Cerita anda ini kalau boleh di kongsikan kepada bakal jemaah yang memilih cara ini adalah sangat berguna dan ilmu itu dapat di kembangkan. Selagi ilmu yg kita kembangkan walaupun ianya merupakan umrah persendirian ini dan ianya di ikuti, pasti anda akan mendapat sedikit pencen darinya. Oleh itu marilah kita sama-sama kembangkan pengetahuan menunaikan Umrah Cara Persendirian dgn pelbagai cara media sosial yang ada dewasa ini.


    UMRAH PERSENDIRIAN
    Saya telah mewujudkan whatsapp group atas nama 'Umrah Persendirian' kerana dewasa ini penggunaan whatsapp lebih di sukai masa kini. Group whatsapp pertama sudahpun penuh. Satu group telegram juga di wujudkan atas nama sama tetapi kurang disukai kerana tidak mesra pengguna.
    Tujuan group di buat antaranya mengumpul mana2 jemaah yang telah menunaikan umrah cara persendirian atau cara tanpa agen dan apa2 nama yg membawa erti umrah persendirian serta bakal bakal jemaah umrah yang memilih cara umrah persendirian.

    Group yang sudah mempunyai keahlian melebihi 50 org telah aktif dan ada beberapa ahlinya yang sudah melakukan umrah cara persendirian ini. Perjumpaan pertama antara ahli yang berada di Lembah Klang dan yang dapat hadir akan di buat dalam masa terdekat.

    Keahliannya terbuka kepada semua oyrang Islam berumur 18 tahun dan ke atas tanpa syarat lain.

    Sekiranya saudara/saudari berugama Islam membaca tulisan ini, saudara-saudari berhajat menyertai whatsapp itu boleh berbuat dgn menghubungi email umrahsenang@gmail.com untuk mendapatkan no whatsapp atau apa-apa maklumat berkaitan.

    Akhir sekali, marilah kita sama-sama berjimat dalam melakukan ibadah umrah cara persendirian dengan kadar 30% ke 50 % dari kadar mengikut pakej TA.

    Sekian, terima kasih.

    ReplyDelete
  8. Tuan rumah, mohon laluan sedikit untuk memasukkan perkara di bawah. Terima kasih tuan rumah.

    UMRAH PERSENDIRIAN

    Sememangnya ramai rakyat Malaysia yang berhajat menunaikan umrah cara persendirian atau umrah tidak mengikut pakej dari mana-mana travel agen. Mungkin faktor utama pemilihan UMRAH cara PERSENDIRIAN ini di sebabkan kos yang kurang dari kos mengikuti pakej TA di samping sedikit faktor lain.

    Wujudnya group whatapps atas nama "Umrah Persendirian" yang saya upload pada 2 sept 2014 telah mendapat sambutan yang sangat tak terduga. Dalam masa dua hari sahaja UP whatsapp tersebut telah mencapai tahap maksima bil ahlinya. "Umrah Persendirian G2" di tambah bagi menampung jumlah yang terus meningkat. Walau bagaimanapun G2 juga akan menghampiran jumlah maksima.

    Atas faktor jumlah mereka yang berminat dgn umrah persendirian samaada mereka merancang menunaikan umrah cara persendirian dalam masa terdekat atau sebagai persediaan ilmu tentang cara menunai umrah persendirian di masa akan datang, mereka terus menghantar email meminta menjadi member UP.
    Bagi memenuhi jumlah permintaan yang bertambah, saya telah mewujudkan UMRAH PERSENDIRIAN dgn menggunakan “telegram” tetapi mengekalkan tujuan dan matlamatnya. Telegrem sememangnya tidak popular dan tidak mesra pengguna masa ini tetapi ia dapat menampung jumlah ahli sehingga 200 orang. Telegram akan di minati di masa akan dating, insyaallah.

    Jika anda pembaca semua berminat menyertai "telegram ‘Umrah Persendirian’" group UP tersebut dengan syarat beragama Islam serta berumur 18 tahun ke atas bolehlah menghantar email menyatakan hajat itu kepada email : umrahsenang@gmail.com

    Sekian terima kasih

    ReplyDelete